Tarina brändi-ilmeen tekijästä. Jusa kkortti
Tarinani ensimmäinen käyntikortti (1985).

Tarina brändi-ilmeen tekijästä

Tiesin jo nuorena, että halusin tehdä jotain luovaa. Ihailin sarjakuvia, kirjankansia, maalauksia ja jostain syystä myös erilaisia mainoksia. Rakastin piirtämistä ja maalaamista, ja minua kiehtoi, miten kuva ja visuaalisuus voi vaikuttaa ihmisiin. Unelmani oli päästä töihin mainostoimistoon – ei vain piirtämään, vaan myös luomaan jotain, joka jäisi ihmisten mieleen.

ja tarina intohimosta elämäntyöksi

Henkilöbrändin syntyminen – Ensin brändätään pojan nimi

 

Kun täytin seitsemäntoista, päätin hakea harjoittelupaikkaa paikallisesta mainostoimistosta. Sain aluksi paikan muutaman kuukauden tutustumisjaksolle, jolloin työskentelin lähinnä toimistoavustajana: jaoin toimiston sisäistä postia ja tein tsupparin hommia. Samalla kuitenkin seurasin tarkasti, miten kokeneemmat suunnittelijat työskentelivät. Halusin oppia työskentelytekniikoista ja olla graafikoiden apuna piirtämössä, niin paljon kuin se vain oli mahdollista.

Eräs keskusteluhetki toimiston aamukahvilla oli käänteentekevä, sillä siihen kiteytyy oman ammatti-identiteetin alku. Kollegoiden keskuudessa puheenaiheeksi nousi se, että ”pojalle pitää ihan aluksi brändätä rennompi nimi’’. Kyseinen nimiprosessi oli nopea ja ohitse kahvitauon päätyttyä. Uusi henkilöbrändi oli luotu ja minua on kutsuttu siitä lähtien ammattipiireissä myös nimellä Jusa.

Samoihin aikoihin eräs kirjapaino halusi tarjota toimiston suunnittelijoille mahdollisuuden tilata ilmaiseksi henkilökohtaisia käyntikortteja. Mietin, mikä olisi hyvä symboli, kunnes valitsin sulkakynän. Se edusti minulle luovuutta ja luonnollisuutta – samoja asioita, joihin halusin omassa työssäni pyrkiä. Se ei ollut vain käyntikortti – se oli ensimmäinen askeleeni graafisen suunnittelun ammattilaiseksi. Silloin en arvannut, miten se tulee kuuluumaan tarinaani myöhemmin.


Sitkeys ja rohkeus palkitaan – Unelmien ammatti

 

Minulla ei ollut alan koulutusta, mutta intoa senkin edestä. Olin oppinut lyhyen tutustumisjaksoni aikana nopeasti muun muassa käyttämään reprokameraa, tekemään asettelumalleja ja viimeistelemään paste-upeja (originaali-aineistoja). Pääsin tekemään myös jonkin verran kuvitustöitä. Tutustumisjakson jälkeen kävin kysymässä mainostoimiston toimitusjohtajalta kesätyöpaikkaa. Kysyttyäni asiaa neljännen kerran sitkeys lopulta palkittiin ja sain mahdollisuuden näyttää kykyni. Lopulta huomasimme kesätyöpaikan venähtäneen joulukuulle, josta eteenpäin jatkoinkin vakituisena työntekijänä AD-assarina/viimeistelijänä, josta uratarina jatkui.


Sulista siiviksi – Oman mainostoimiston perustaminen

 

Kyseisestä kesätyöpaikasta alkoi matkani, joka on kestänyt nyt jo 40 vuotta. Etenin viimeistelijästä AD:ksi, työskentelin muutamissa mainostoimistoissa ja lopulta aloin tekemään töitä yrittäjänä. Matkani varrella olen suunnitellut lukuisia logoja, visuaalisia ilmeitä ja brändejä sekä luonut markkinointi- ja viestintämateriaaleja monille yrityksille ja yhdistyksille. Koko tämän ajan sulkakynä, josta kaikki alkoi, on kulkenut mukanani. Nykyään sulkakynä on kasvanut kotkaan, josta on tullut oman mainostoimistoni visuaalisuuden symboli ja brändilähettiläs.

Mainostoimisto JK2 sai nimensä osittain siitä ideasta, että toisen suunnittelijan, copywriterin, nimikirjaimet olivat samat kuin minulla. Tärkein syy nimen takana on kuitenkin se, että asiakkaamme arvostavat yhteistyötä juuri meidän kanssamme. Meille on ensiarvoisen tärkeää tuottaa asiakkaillemme lisäarvoa ja varmistaa pitkäjänteinen kumppanuus.

Tekniikat ovat muuttuneet vuosien varrella – käsin piirtämisestä on siirrytty digitaalisiin työkaluihin ja printistä digimarkkinointiin – mutta yksi asia ei ole muuttunut: se sama innostus, jonka tunsin nuorena harjoittelijana työtäni kohtaan. Jokainen projekti on uusi tarina, haaste ja mahdollisuus tehdä jotain merkityksellistä. 

Graafinen suunnittelu ei ole vain visuaalista kauneutta – se on tarinoiden kertomista, tunteiden välittämistä ja brändien eloon herättämistä. Mahtavien asiakkaiden ja projektien myötä on ilo tehdä tätä työtä, joka oli unelmani jo nuorena.

Aurinkoisin terveisin

Juha Kortelainen alias Jusa

AD, visuaalinen ja graafinen suunnittelija, yrittäjä


Mainostoimisto JK2

Yhtenäisen brändi-ilmeen tekijä

Meille on tärkeää, että asiakkaamme ovat näkyviä, erottuvia ja alansa parhaimmistoa. Tämä on mahdollista siksi, että olemme onnistuneet rakentamaan yhdessä yhtenäisen ja visuaalisen identiteetin. Samalla olemme vaikuttaneet ja luoneet jatkuvuutta viestintään sekä liiketoimintaan, jossa myös myynti on saanut siivet alleen. 

Brändi on kokonaisuus, joka parhaimmillaan rakentaa pitkäaikaisia asiakassuhteita ja tekee yrityksestä myös houkuttelevan yhteistyökumppanin. Ensivaikutelma syntyy nopeasti ja voi ratkaista sen, kiinnostuuko asiakas yrityksestänne vai ei. Seuraavaksi herätämme asiakkaan kiinnostuksen vahvalla viestinnällä vetoamalla tunteisiin ja tarpeisiin. Viimeisessä vaiheessa asiakaskokemuksen merkitys, kuten palvelun laatu, ostokokemus ja toimintatavat vaikuttavat siihen, miten yritys koetaan.

Mihin yrityksenne pyrkii tulevaisuudessa?

Millaisena yrityksenne haluaa näyttäytyä asiakkaille?

Mitä yritys lupaa asiakkailleen?

Kuinka yrityksenne pitää asiakaslupauksen?

Näistä kysymyksistä on hyvä lähteä liikkeelle, kun lähdetään rakentamaan yhtenäistä brändiä. Ota yhteyttä, jos sinua kiinnostaa vahvistaa yrityksesi brändiä ja kasvattaa myyntiä!

Monipuolinen osaaminen ja kokemus

Brändi-ilmeiden lisäksi olemme suunnitelleet erilaisia markkinoinnin toimenpiteitä ja kampanjoita.

Visuaalinen ja graafinen suunnittelu on ydinosaamistamme, jossa voidaan toteuttaa: logo, tunnus, liikemerkki, yritysgrafiikkaa, esite, lehti, historiikki, juliste, flyer, banneri, pakkaus, etiketti, käyntikortti, ilmoitus ja somegrafiikkaa.

Ulkoasun suunnittelu- ja taittotöitä ovat olleet tabloid-, jäsen-, henkilöstö- ja asiakaslehdet, esitteet, kirjat, historiikit, ilmoitukset ja muut kampanja-materiaalit. Kolmiulotteisuutta ja kaupallisuutta ovat tuoneet erilaiset pakkaussuunnitteluun liittyvät projektit. 

Myös verkkosivustojen suunnittelu ja toteutus on tuttua (WordPress, Odoo). Olemme tehneet myös videoita ja erilaisia digitaalisia toteutuksia moniin sähköisiin kanaviin. 

Sisällöntuotantoomme kuuluu: tekstisisältö, kuvat, videot, infografiikka, kuvitus ja graafiset elementit.

Markkinoinnin toimenpiteisiin kuuluu: mainonta, sisältömarkkinointi, sosiaalinen media, kampanjat, tapahtumat ja messut, sähköpostimarkkinointi, PR-toimenpiteet, hakukone- ja digimarkkinointi, kohdennetut toimenpiteet.